söndag 28 augusti 2011

sop-moraltanten

Jag satt i dag på bussen (som jag för övrigt fick vänta i nästan 1 timme på...Förbannande Atac!) på väg till Piscina delle Rose och tänkte på hur skitigt det är längst vägarna här i Italien..

Italien har många positiva och fina sidor men landet har en del negativa sidor och skräp och sopor är en av dem.

Återvinning är ett något som inte riktigt existerar här, folk slänger för glatta livet burkar, plast och papper ihop, och ofta har jag sett, så slänger man även burkar och skräp rakt ner på gatan.
Det finns så klart de som aldrig ens skulle slänga en cigg fimp eller ett tuggummi papper på gatan, men dessvärre så är ju de som skräpar ner mest även de som syns mest eftersom deras "efterlämningar" så fint ligger kvar och pryder vägen.
Häromdan såg jag t.ex en karl som rev ner en papperslapp som satt på en lyktstolpe och bara slängde den på gatan när det stod en papperskorg ca 3 meter i från honom, det var väl för jobbigt för honom att gå de få steg för att slänga lappen i papperskorgen istället.Man öppnar även gärna bara bilfönstret när man är ute och åker och slänger ut vad det nu än är man har för skräp istället för att spara det till man kliver ut och kan slänga det i en soptunna.

Det som upprör mig mest är ignoransen hos folk, att man inte tänker efter lite och att det är ett jäkla gnäll på folk om skatter och annat, men klart som fan.... om folk b.la fortsätter slänga skräp på marken så krävs ju fler folk som städar och därmed så höjs skatterna för att kunna betala deras löner!

Det borde även införas pant i detta land, jag fattar ännu idag inte varför det inte införskaffats ännu!
Pant är ju en suverän lösning på att få in alla dessa flaskor och burkar som annars bara slängs i de vanliga soporna, plus att det finns folk som säkert gärna samlar ihop burkarna/flaskorna om man själv inte skulle orka panta dem.
Men bakom allt detta så ligger det säkerligen något djupare, typ korrupta politiker och maffians inverkan i det hela eller nått, jag bodde i Danmark när det började men kanske några av er följt det som hänt i Napoli och sopohanteringen där???
Nånting är det i alla fall för än i dag, år 2011, så slänger majoriteten av de boende i detta land alla sopor på ett och samma ställe och även många gånger på gatan eller ställer soporna fint BREDVID soptunnorna precis som att man tror att det är där de ska stå.. Eller som jag såg i Florens ibland när de började med mer seriös pappersåtervinning där: papper i platskassar på gatan för sopgubbarna!...?

Många som återvinner (för de finns även här så klart) tror dock ändå väldigt pessimistiskt att
alla soporna ändå hamnar på ett och samma ställe, även om man sorterar dem.
För det finns separata soptunnor som man ska slänga skräp i (de står på gatan) , blåa för metall, glas och plast (?), gröna och ibland är de svarta för allmänna sopor och vita för papper och kartong.
Så man kan sortera hemma frågan är bara vart och hur det hanteras efteråt!

ps. känner mig nog så svensk i detta inlägg men vår natur är viktig och skulle önska att de blev lite mer medvetna om det även här nere..


gult för klädinsamling, blå (fast det inte riktigt syns här) för metall/plast och glas
vitt och grönt för papper respektive vanliga sopor

Inga kommentarer: