söndag 22 januari 2012

Napoli, en stad med många kontraster


Å ena sidan är Napoli navet i det södra Italiens italienskhet, med varmblodiga italienare, det är pizzans hemstad och en mycket viktigt stad både i Italiensk nutid och historia.
Å andra sidan är det en skitig stad med stor kriminalitet och skitiga gator.

Jag har varit på Napolis station många gånger då jag besökt min kompis som bor i Sorrento, men jag har bara besökt staden på riktigt 2 gånger, jag har därför ingen rätt att döma någon eller något.

Men fan va det såg ut!

Idag var jag återigen på genomfart men denna gång bestämde jag mig för att gå en sväng och se något mer av staden då jag hade i princip hela dagen på mig (Ok, inte hela dagen men 4 timmar, för att se något mer än det jag redan sett).

Jag bestämde mig för att gå från stationen till Piazza Plebescito som är en av Napolis största piazzor, en tur på ca 40 min enligt Google maps. Jag går ut från stationen och börjar följa vart Google vill att jag ska gå.
Nu vet vi ju alla, i alla fall de som rest utanför Sveriges beskyddande gränser, att tåg stationer aldrig är de vackraste områdena. Men jag hamnade på nån riktigt skum bakgata var ordning och reda inte ligger på invånarnas "to do list" och att vara så uppenbart utlänning/turist kändes så där.

Dessvärre så har folk (italienare och napolitanare själva) alltid tutat i mig att Napoli är en farlig stad.
Här ska man hålla extra hårt i handväskan, inte ha för uppenbart glammiga smycken och helst lämna kreditkort och andra värdesaker hemma.
Deras rykte som en ruffig maffia stad med individer av den skummare typen gjorde att jag idag kände mig som en skrämd liten mus, speciellt när jag hamnade lite fel i det område som ligger bakom stationen.
Jag kände mig jäkligt obekväm och höll hårt i väskan ända tills jag tänkte, fan heller, jag vägrar vara rädd för något som andra skrämt upp mig med. Visst man ska alltid vara streetsmart och inte springa runt med väskan öppen, kameran på magen och skylta med att man är turist och kanske lätt rånad, men det gäller ju precis överallt., inte bara i Napoli.

Jag blev dock väldigt besviken över skiten - skräpet som ligger överallt.
Jag har ju hört om de problem staden haft de senaste åren när det gäller sophämtning, men att se det med egna ögon var rent tragiskt.
Napoli är en vacker stad, med många vackra byggnader som man helt enkelt inte ser för att det är skitigt överallt, allting var smutsigt.
Skräp på gator, sönder slagna bilar, omkullvälta soptunnor och ett lager med svart sot överallt.

Jag vet inte om jag såg allt som extra skitigt eftersom jag blev så besviken över hur denna stad behandlas, men jag tror dessvärre att verkligheten är den att Napoli behöver få ett rejält ansiktslyft för att få tillbaks den charm som staden ju faktiskt har.

Vill man till Napoli så kan man gå och äta pizza på "da Michele" som ska ha supergod pizza, har dock själv inte haft tillfälle att prova.
Man kan gå på det berömda museet Capodimonte eller gå och se de underjordiska gångar som finns under staden. De ska vara större än katakomberna i Rom och är något jag så gärna skulle vilja se.

Själv så hann jag bara med att strosa runt på måfå tills jag kom fram till Piazza Plebicito var jag åt lite för att sen bege mig tillbaks till stationen igen.
Vesuvius
Palazzo Reale
Piazza Plebecito
Castel Nuovo