måndag 25 juli 2011

simpatici

Läste en rolig, träffande men rätt dömande artikel i The Independent (hittade visserligen artikeln i Corriere della Sera) om italienarna och deras simpatia (sympati).
Summa sumarum om artikeln är att italienarna alltid spelar på att vara sympatiska för det är så de lärt sig att vara efter att ha varit belägrade många gånger under åren av andra folk (Italien som land existerar bara sen 1861) osv osv.
Artikeln är rätt lång och som sagt lite för hård/dömande ibland men författaren av artikeln har rätt i att italienarna alltid är sympatiska, lite falskt sympatiska ibland, tyvärr..
Italienarna kan verka hur friendly som helst men sen göra en min som betyder "faaan va du stör" denna min såg jag ofta framförallt i Florens där mååånga var rätt trötta på turisterna (det bästa är att Florens utan turismen inte är något alls, men det är en helt annan historia och ett annat inlägg).

Är du simpatica så kan du gå hem hos många och du kan även få mycket gjort.

Det tog mig några år att fatta mig på denna simpatia själv, och faktiskt börja utnyttja den!
Grejen är att man kan komma långt med ett leende i detta land, t.ex. med byråkratiska saker, slippa böter (ok, inte alltid men försöka går ju), försenade räkningar, fixa fram saker snabbare, få bra plats på planer/tåget och liknande.

Självklart funkar det inte alltid, italienarna är även rätt hårda på att saker ska gå rätt till (fast en genväg finns alltid) och hamnar du hos någon som du inte är simpatica, ja då får man helt byta inställning.

Intressant artikel håller som sagt var med på vissa grejer men inte på alla..

Om ni orkar/ har lust så läs den.Inga kommentarer: