tisdag 17 januari 2012

"vada a bordo, cazzo"

Orden som kaptenen på kustbevakningens ledningscentral i Livorno säger till kaptenen ombord på skeppet (eller ombord och ombord, tydligen var kaptenen, enligt tidningar och medier, väldigt snabb på att överge skeppet) har redan blivit till ett uttryck här i Italien och det har spridit sig över världen.

I samtalet så säger ledningscentralen till Kaptenen att gå tillbaks ombord och när kaptenen bara mumlar i skägget på säger alltså ledningscentralen att nu är det kustbevakningen som har tagit över kommandot av båten och beordrar därmed kaptenen att gå tillbaks upp på skeppet för att leda räddningsarbetet.
När kaptenen fortfarande inte gör något så säger alltså ledningscentrals-mannen : "Gå tillbaks ombord förihelvete".

Vissa grupper här i Italien vill göra detta uttryck till en symbol för Italien, för att visa att i ett dramatiskt och tryckt läge så finns det alltid någon som inte ger upp utan vill tillbaks på det sjunkande skeppet, någon som kan ta ledningen igen.

Personligen så känns det mer som att Italienarna gjort som Kaptenen, de har övergett det sjunkande skeppet.. Men jag hoppas för Italienarnas skull att det kommer någon, någon som räddningsledaren, som kan få landet på rätt köl igen.

Med detta så vill jag dock precisera att trots metaforer om sjunkande skepp osv. så ska inte en mans feghet och missbedömningar vara symbolen för en hel nation.

Inga kommentarer: